суботу, 4 листопада 2017 р.

Культурна спадщина Дубай налічує 5 тисяч років.

История Дубаи ОАЭ

Віросповідання ісламу прийшло в VII столітті, разом з династією Омейяди. Племена добровільно прийняли нову віру, однак, після смерті пророка Мухаммеда, деякі з них повстали. Остаточна битва за істину з відступниками пройшла на Східному узбережжі в Фуджейрі, після якої вся Аравія скорилася ісламу.

Перша згадка міського поселення датується 1 799 роком. Він був побудований кланом Бані-Яс, і підкорявся Абу-Дабі.

До 1940 років в Дубаї заробляли на життя видобутком перлів. Але з тих пір, як Японія навчилася штучно вирощувати перлини, місцеві жителі відчули погіршення продажів.

У людей не було коштів для існування, більшість були неосвіченими. У Дубаї навідувалися лише ловці перлів, торговці і контрабандисти, які шукали притулку.

Щоб хоч якось підтримати економіку, Шейх Саїд прийняв рішення зробити з Дубая центр реекспорту. Було знижено оподаткування, що сприяло торгівлі.

Постійним противником Дубай був Абу-Дабі. Гострі прикордонні суперечки в 1947 році переросли у війну. Для припинення військових атак англійським арбітражем була створена буферна зона. Проте, розбіжності залишалися до 1979 року. І в цьому ж році противники пішли на компроміс, що дозволило повністю згорнути військові дії

Строительство Дубаи

Розквіт Дубаї розпочався з відкриття в 1966 році запасів нафти, так почалася нова історія Дубаї. Все кардинально змінилося в один момент. Знахідка виявилася під час будівництва колекторних мереж.

Приплив грошей супроводжував притоку робочої сили. Підрядники приїжджали в основному з Пакистану, Індії. За сім років кількість жителів зросла більше, ніж у три рази. На сьогодні корінні жителі становлять лише чверть від проживають в Дубаї.

Зміни відбулися не тільки завдяки знахідці, а й вдалому уряду Шейха Рашида ібн Саїд аль-Мактума. До верхівці влади його династія Бані-Яс прийшла в 1833 році, коли було оголошено півострів Шінгада в гирлі Дубайського затоки незалежним від Абу-Дабі.

Запаси нафти Дубай становлять лише 5% від всіх запасів Еміратів. Розуміючи це, подальша політика еміратів була спрямована на зміцнення економіки, незалежної від видобутку нафти. Виручка від чорного золота инвестировалась в інфраструктуру міста. Це дало можливість зміцнити авторитет Дубай як зони з вільною торгівлею і підприємництвом.

У 70-х роках минулого століття, щоб забезпечити безпеку процвітаючим еміратам, утворюється нова держава під назвою Об'єднані Арабські Емірати. До неї увійшло 7 еміратів: Дубаї, Шарджа, Умм-аль-Кайвейн, Аджман, Фуджейра, Рас-аль-Хайма, в тому числі і Абу-Дабі.

Щоб підтримати і прийняти зростаюча кількість морських перевезень, було прийнято рішення побудувати комплекс портових споруд. Будівництво порту Рашид закінчилося в 1972 році.

Потім з'явився Джебель Алі - найбільший штучний порт в світі. Біля нього розташувався промисловий центр вільної економічної зони, що привернуло значний потік іноземних інвестицій.

У 1985 році починає свою роботу авіакомпанія Emirates, тепер відома по всьому світу.

Війна в Перській затоці 1990 року також ще позитивно позначилася на економіці Дубай. Торговельні підприємства Кувейту, бахрому міняли адресу проживання на Дубай, американо-британські війська заправлялися пальним в зоні Джебель-Алі. Після війни ціни на нафту відчутно піднялися, що дозволило розвивати торгівлю і туризм в місті.


Емірати також відомі кінними перегонами Dubai World Cup, які почали проводити з 1996 року.

Візитна картка Дубай, перший і єдиний семизырковий готель у вигляді вітрила «Бурдж Аль-Араб» відкрився в 1999 році. З тих пір він, як оазис в пустелі, приваблює туристів і захоплює дух своєю величчю.
Самим амбітним проектом в будівництві Дубай стала вежа «Бурдж Халіфа», яка по висоті переплюнула всі хмарочоси світу і склала 818 метрів в висоту. Її будівництво почалося в 2003 році.
Результат пошуку зображень за запитом "бурдж халифа"
В цей же час стартує будівництво двохсот штучних островів у вигляді пальмових гілок.
Результат пошуку зображень за запитом "острова дубая"
У 2006 році до влади приходить Шейх Мохаммед бін Рашид Аль-Мактум, який слідує політиці батька. Інфраструктура Дубай продовжує розвиватися.



На сьогодні в Дубаї дохід від експорту і переробки нафти становить лише 12% ВВП. Решта 88% приносить торгівля (28%), промислове виробництво (16%) фінансовий сектор (14%), нерухомість (13%) і будівництво (8%).

10 цікавих фактів про сучасний Дубаї


  1. Вихідні в ОАЕ - це четвер після обіду, а також п'ятниця, а ось в суботу починається новий робочий тиждень.
  2. В аеропорту Дубаї існує обов'язкова процедура для всіх хто в'їжджає в країну - сканування сітківки ока.
  3. Якщо у Вас в паспорті є віза Ізраїлю, то вас не пустять на територію ОАЕ. Для цього багато відпочиваючих, які вже побували в Ізраїлі, роблять другий закордонний паспорт щоб без проблем в'їхати в ОАЕ.
  4. Температура повітря в Дубаї досить висока, особливо в літню пору. Тому кондиціонери в місті є практично скрізь - в магазинах, в таксі і навіть на зупинках громадського транспорту.
  5. Згідно з різними даними до 90% проживають в Дубаї складають ті хто приїхав сюди в пошуках роботи (так звані експати), відсоток незначно змінюється в залежності від року.
  6. Туристам, навіть не мусульманам, варто бути готовими до того що під час Рамадану до заходу сонця не можна приймати їжу або пити в громадських місцях. Таким чином всі жителі і гості країни повинні демонструвати свою повагу до тим, хто поститься.
  7. Неспроста в ОАЕ все гранично ввічливі. За лайку або непристойний жест в людному місці загрожує штраф або навіть тюремне ув'язнення.
  8. Для жінок існують окремі вагони в метро, ​​спеціальні секції в автобусах і навіть, таксі призначене тільки для жінок.
  9. Для вдалого шопінгу варто приїжджати на шопінг-фестивать, який проводиться в лютому або шукати розпродажі. В інший час ціни тут досить високі, особливо це відноситься до торгових центрів.
  10. Дубай - місто нагадує будмайданчик, є наймолодшим містом. Місто витягнуть уздовж узбережжя, і має найбільшу протяжної (майже 80 кілометрів) береговою лінією в світі.

Немає коментарів:

Дописати коментар